Selamlar,
Jenkins kodlama sonrası yazılım geliştirme süreçlerinin otomatikleştirilmesini sağlayan ödüllü, continuous integration (Sürekli Entegrasyon) aracı. Otomatikleştirme işlemleri sırasında kullanılmak üzere 1000+ sayıda eklentileri mevcut. Bunlardan bir taneside Git Parameter Plugin.
Git Parameter ise build işlemlerine başlamadan önce origin’de bulunan tüm branch’leri otomatik olarak listeleyen ve farklı branchler üzerinden deploy almanızı sağyalayan bir eklenti. Özellikle future branch üzerinde geliştirilen kodları farklı ortamlara deploy alma işleminin çok kolay olmasını sağlıyor.
Git Parameter Eklentisi Kurulumu
Kurulum için Jenkins > Plugin Manager > Available sayfasında arama bölümüne git parameter yazdıktan sonra eklentiyi seçerek Download now and install after restart butonu tıklayarak kuruluma başlayabilirsiniz.
Dikkat! Kurulum işlemi tamamlanınca Jenkins sunucusu yeniden başlayacaktır. Eğer bunu istemiyorsanız Install without restart‘de kullanabilirsiniz.
Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra Jenkins > Plugin Manager > Installed sayfası üzerinde eklentiyi görebilirsiniz.
Git Parameter Eklentisi Konfigurasyonu
Eklentiyi implement edeceğimiz projenin Configure bölümünü açıyoruz. Daha sonra General bölümünde bulunan This project is parameterized checkbox seçmemiz gerekiyor.
Daha sonra Add Parameter butonuna tıklatıp Git Parameter seçmemiz gerekiyor.
Bu işlem sonrasında basic ayarları ile Git Parameter projeye eklenmiş olacak.
Advanced… butonu ile de eklentinin gelişmiş ayarlarını görebiliriz.
Projeden projeye göre değişmek kaydı ile genel olarak benim kullandığım ayarlar şu şekilde;
Name : Proje içerisinde kullanılmak üzere değişkenimiz
Description : Branch seçimi yapılacağı sayfada görünecek açıklama
Parameter Type : Git Parameter eklentisini nasıl kullanacağımızı seçeceğimiz alan. 4 adet kullanımı var Tag, Branch, Branch or Tag yada Revision. Bunlar git’de ki kodlarımızı neye göre deploy edeceğimiz ile ilgili. Bu örnekte ben Branch‘i kullanacağım. Eğer Tag seçmiş olsam commitlerim sırasında girdiğim Taglerin tümü listelenecek ve onların arasından seçim yapmamız gerekecekti
Branch Filter, Tag Filter : Burada yazdığımız filtreye uyan branch yada tag’leri listeler
Sort Mode : Branch yada Tag’lerin sıralama şeklini seçebiliriz
Default Value : Deploy öncesi seçim yapacağımız ekranda belirli bir branch yada tag’in default olarak atanmasını sağlar
Selected Value : Deploy öncesi seçim ekranında belirli bir branch yada tag’in seçili olmasını sağlar. Top ve Default olarak iki seçeneği vardır. Top en üstte listenen öğeyi seçili getirir. Default ise Default Value’de belirttiğimiz branch yada tag’i seçili olarak getirir
Quick Filter : Deploy öncesi seçim yapacağımız ekranda listelenen Branch yada Tag’ler arasında arama yapılabilmesini sağlar
Ayarları yaptıktan sonra Source Code Management bölümünde Branches to build alanına Name alanında belirttiğimiz değişkeni girmemiz gerekiyor.
Sonrasında ayarları kayıt edebiliriz. Ayarları kayıt ettikten sonra projemizdeki Build butonu Build with Parameters olarak değiştiğini görebiliriz.
Yaptığımız ayarlara göre branch seçeceğimiz sayfamız şu şekilde gözükecek;
Default Value ve Selected Value değerlerimize göre origin/development branch’i seçili geldi 🙂
Quick Filter seçeneği ile aktif olan Filter textbox’ı ile de arama yapabiliriz.
Bundan sonra tek yapmamız gereken Build butonu ile deploy etmek istediğimiz kodlar için geçişi başlatmak. ?
Beğendiyseniz paylaşmayı, takıldığınız bir nokta var ise soru sormaktan çekinmeyin 🙂
Görüşmek üzere!